ISSpresso – kawa dla astronautów

Jutro wieczorem Międzynarodowa Stacja kosmiczna otrzyma prawie 2-tonowy zestaw istotnej aparatury i rzeczy niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Wśród nich pojawi się…ekspres do kawy. ISSpresso umożliwia astronautom parzenie kawy, która jest alternatywą dla kawy rozpuszczalnej, która była jedyną opcją na pokładzie stacji przez ostatnie lata.

Ekspres został zbudowany przez Lavazza, znanego włoskiego wytwórcę produktów kawowych, Włoską Agencję Kosmiczną i spółkę lotniczą Argotec. Argotec niedawno został odpowiedzialny za opracowywanie żywności dla europejskich astronautów na ISS. ISSpresso, oprócz przygotowywania samego Espresso, może być również stosowany do parzenia caffè Lungo oraz przygotowywania innych napojów łącznie z herbatą, a nawet…rosołem.

Jak wyjaśnia Giuseppe Lavazza (wiceprezes firmy Lavazza), plany umieszczenia maszyny do kawy w kosmosie nie były niczym nowym. Dopiero dziś jednak jesteśmy w stanie pokonać granicę nieważkości i cieszyć się dobrym Espresso, niezaprzeczalnym symbolem Włoch, na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej – powiedział.

Urządzenie było wyzwaniem technologicznym, które musi spełniać wysokie wymagania pod względem funkcjonalności i bezpieczeństwa technicznego. Zastosowano specjalne stalowe rury zaprojektowane, aby wytrzymać ciśnienie 400 barów. Dla porównania, Włoski Narodowy Instytut Espresso określa, że ​​maszyna włoskiego espresso z podstawowym certyfikatem potrzebuje tylko plastikowych rur, które mogą wytrzymać ciśnienie 9 barów.

 

 

Share This:

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.